Taas kevätlaulut kaikaa, kellä kaikaa. Itse olen kuudetta kevättä muissa hommissa, mutta kun kerran on opettaja on sitä aina. Kuuntelen paremman puoliskon liverrystä onnistuneesta kevätjuhlaesityksestä. Hauskin kommentti liittyi siihen, mitä kakkosluokkalaisten kanssa puhuttiin mikrofonin käytöstä.  ”Mitä tehdään, jos mikki ei toimi tai unohtuu jotain?” Opettaja kysyy. Lapsi vastaa: ”! Se ei oo kuolema.”  ”Just näin, Minä olen siinä edessä ja kuiskaan, jos  tulee tarvetta, mutta ei tarvi.” Kaksi kertaa harjoitellussa esityksessä lapset olivat harjoitellun lisäksi keksineet improvisoituja liikkeitä ja lopuksi esittelivät tuotoksensa vieraalle aikuiselle, kuin tuote-esittelijät.

 

Kun opettaja kulkee kohti tavoitetta, eikä kiemurtele pois tavoitteesta ja varoittele asioista, joita voisi tapahtua, ei lapsille välttämättä muistu mieleen, että nyt pitäisi pelätä.

 

Kenen rituaali kevätjuhla sitten on? Ainakin lapsien. Se on portti lämpöön, vapauteen, leikkiin ja tunteisiin, jotka muodostuvat voimavaraksi. Puhumme resurssitunteista. Kun lapsi elää voimakkaasti positiivisia tunteita, niistä voi ammentaa koko ajan ja vahvistaa positiivista käsitystä myös itsestä. Lapselle on helppoa ankkuroida positiivisia kokemuksia mielikuvittelemalla talven koitoksissa, kun mieleen ei padota ylimääräisiä negatiivisia kykyuskomuksia tai arvottomuuden tunteita, joista sitten sitkistyy uskomukset, joita louhitaan myöhemmin terapiassa auki. Silloin voi vain sanoa, että ota aurinko mukaan, nyt mennään.

 

Hyvät opettajat eivät pelkästään kehu o

ppilaitaan, myös heidän ennakko-ajatuksensa näyttävät koko keholla oppilaille, että opettaja elää mukana ja näkee heissä hyviä asioita. Varoitella voi, että malta hetki kohta mennään.

 

Kevään rituaali on opettajien ja lasten lisäksi myös vanhempien, koulun ja lasten tärkeä yhteyden vahvistamisen rituaali. Kun kaikki on kunnossa, keväällä vahvistetaan niitä asioita, joita koko vuosi on rakennettu.  Keväällä juhlitaan ja syksyllä jatketaan paljon pidemmältä, mihin keväällä lopetetaan. Juhliminen rakentaa mielikuvan pystymisestä, ilosta, huumorista ja helppoudesta. Se antaa ajatuksille tilaa hengittää.

 

Kaikki ei mene aina kuin Strömsössä, todistus nyrjähtää tai odotukset lipsahtaa. Silloin iloitaan vaikka yhdessäolosta ja siitä, että alkaa kesä. Työ on tehty, on leikin aika. Lapsen oma aika. Nyt menee vanhoiksi: Luokaamme leikille ja yhdessä ololle tila. Se tila on suupielessä, silmäkulmassa ja nauru raikaa. On kesä!!!

Katselukerrat: 49

Kommentti

Sinun tulee olla Pelipeda:n jäsen ennen kuin voit kommentoida!

Liity verkostoon Pelipeda

Make believe and design worlds. Model the authentic world and mix the fact in fiction.

Join to groups!

Pyydä luomaan yhteisöllesi ryhmä. Suunnitelkaa tai käsitelkää yhteisönne kesken pelioppimisen tavoitteita ja käytännön toteutuksia

 

Ask to create a group for your community. Discuss, plan and share results.

Tapahtumat

Merkki

Lataa...

© 2017   Created by Mauri Laakso.   Toiminnon tarjoaa

Merkit  |  Ilmoita ongelmasta  |  Palveluehdot