Olen kypsytellyt jo pidemmän aikaa, miten kiteyttäisin ajatuksiani yhteisöllisyyden tilasta. Yhteisöllisyys sanana pitäisi kai kertoa jonkin ihmisryhmän tavasta olla yhdessä. Yhteisön pitäisi olla toisilleen lähimmäisiä. Lähimmäisyys kertoo kyvystä tuntea myötätuntoa lähellä olevaa, yhteisössä olevaa toista ihmistä kohtaan. Nythän maailman kutistuminen digi-välineiden myötä on muuttanut lähimmäinen käsitettä niin, että lähimmäisiä ovat kaikki ihmiset. Jos emme olisi inhimillisiä olentoja, olisimme keskellä maailman rauhaa. Kateus, viha, kostonhimo ja välinpitämättömyys pitävät konsulentit kiireisinä. 

 

Kilpailu, elintilan raivaaminen tai pelkästään taistelu olemassa olon puolesta saa ihmiset panostamaan  hengissä säilymiseen ja unohtamaan sivistyksen. Olen ihastunut tuohon sivistys- sanaan sen monipuolisessa merkityksessä. Se on kuin kattava aamupala, jossa on otettu huomioon pitkät ja lyhyet sokerit, proteiinit, vitamiinit ja rasvat. Kiire pakottaa ihmiset tyytymään kahvikuppiin ja siideriin.  Pian tarvitaan konsultti kertomaan, miten vesi lämmitetään.

 

Useimmat meistä yltävät moraalin tasossa tuohon osto ja myynti-konttorin käytäntöihin. Ostamme ja myymme tykkäämisiä. Ei ole niin väliä, mistä tykkäämme, jos kaveri on asiantuntija tai samaa mieltä kanssamme.  Ostamme suosiota ja näkyvyyttä. Se antaa meille mahdollisuuden myydä mitä ikinä sitten haluammekaan jakaa. Itsetehostus on päivän sana. Ei ole sattumaa, että itsetehostus on koulukiusaamisessakin tärkeä kiusaamisen edistäjä.

 

Ei ole kysymys tämän aikakauden ilmiöstä. Elämme historiallisessa tapahtumien syklissä. Näin on tapahtunut aina, nyt vain välineet ovat erilaisia. Olemme aina olleet henkilökohtaisessa kosketuksessa moraalin osto- ja myyntiliikkeeseen. Toiset antavat vanhalle äidilleen tai isälleen takaisin sitä, mitä ovat koko elämänsä pantanneet. Murrosiän kapina sekoitetaan aikuisen ihmisen kykyyn arvioida omaa elämäänsä,  elää ja toimia. Jotkut vain yksinkertaisesti siirtyvät välinpitämättömyysvyöhykkeelle ja jättävät asiat jollekin toiselle. On unohdettu millaista on antaa anteeksi, unohtaa, nähdä asioiden eripuolet tai ymmärtää kokonaisuutta. Sitä saa, mitä tilaa.

 

Ei rasistisissa yhteisöissä ole kysymys lähtökohtaisesti muukalaisvihasta tai nationalistisesta periaatteesta. Enemmänkin kysymys on koko yhteiskunnan tilasta. Viime päivien rasismin vastaisten mielenosoittajien joukosta löytyy tarvittaessa vastakkain sukupuolineutraaleja ja varautuneita. Työnantajia ja työntekijöitä, sairaanhoitajia ja potilaiden läheisiä, kettutyttöjä ja tarhaajia. jne jne.  On helppo todeta tilanne sosiaalisessa mediassa. On muotia letkauttaa sarkastinen kommentti.

 

Kun ihmisillä on kaikki hyvin, emme kiinnitä niin paljon huomiota vähitellen muuttuneisiin elintapoihimme, elintasojen eroihin, kun joka tapauksessa kaikille riittää hyvää. Elämisen sietämätön keveys houkuttelee hakemaan kokemuksia oman kykyjensä ja kokemusten ulkopuolelta. Kun sopivuus tai hyvät tavat väljähtyvät putoamme olemisen välitilaan, jossa vahvat ja mitään kaihtamattomat sanelevat uudet reunaehdot ja löydämme itsemme maailmasta, jossa maailman hyvinvointihöttö sulaessaan laskusuhdanteeseen paljastaa sisältään lasinsirpaleet ja rautanaulat. Noususuhdanteen hyvä-hötön ulkopuolelle jääneet ovat katkeroituneet ja laskusuhdanteen aikaan joko putoavat lopullisesti tai ovat herkullista polttoainetta sellaisille ihmisryhmille, jotka tilaisuus päästä esiin on nostanut barrikaadeille.  

 

Muutos missä tahansa asiassa paljastaa tunteiden tasolla epäluulot, vihan ja epävarmuuden. Muutoksessa on erotettava tunteet, jotka perustuvat aiheellisiin tai  aiheettomiin pelkoihin. Aiheettomat pelot perustuvat luulemiseen, rajoittaviin uskomuksiin ja kyvyttömyyteen erottaa oikea ja väärä.  Pelko luo muutosvastarintaa ja äärimmillään paniikkia.

 

Koulurintamalla on minusta  oltava herkkänä. Kasvattajat, opettajat ja filosofit eivät ole immuuneja muutokseen liittyville lieveilmiöille.

Olen itse ollut eturintamassa muuttamassa opettajuutta rahalla määriteltäväksi tuotteeksi, jossa vallitsee kysynnän ja tarjonnan laki. On nostettava esiin kiinnostavat aiheet ja hittiajatukset. Olin jo 2010 tulevaisuuden tutkimuksen liepeillä, jossa visioitiin opetuksen ostopalveluista tilanteessa, jossa olin jo itse sellaisia tarjonnut.

 

Nyt olemme tilanteessa, jossa aika käsitteenä on kärsinyt inflaation. Sen tilalle on lanseerattu laatu, tehokkuus ja hinta. Yliopiston toiminta on aina mielestäni ollut näennäisesti hidasta ja tehotonta. Kuitenkin se on usein  laadun kannalta välttämätöntä. Oivallus, asioiden sulautuminen ja ajattelu yleensä on tekemisen ja olemisen vuorottelua. Pää toimii sillä tavalla. Tutkijaryhmät ovat lisäksi tiimejä, jolloin se tarkoittaa monen eri pään toiminnan synkronointia. Tehot saadaan irti yhteisönä. Nyt yhteisö rikotaan. Kaikki lyödään säästöjen nimissä samaan muottiin ja annetaan sille nimeksi uudistus. Sotilasmestarimainen käsky kuuluu:

 

"Tavoitteena luoda uusi oppiminen, välineenä digi, aikaa todella vähän. Toimikaa!!"

 

Samaan aikaan kauppiaat tuovat filosofeille ajatuksen koulutusviennistä. Osaajat ja asiantuntijat on kyllästetty epäluuloiseksi ja skeptisiksi keskellä hulinaa. He eivät tyhmiin kysymyksiin vastaa.  Tyhmä kysymys on heille sama, kuin pölynimurikauppiaan koputus 60-luvulla. Pölynimurikauppias halusi vain myydä, ei ostaa. Joskus ennen omaa aikaamme tyhmä kysymys oli kuin tönäisy samaa ympyrää kiertävälle ajatukselle.  Enää kenellekään ei  silti soi hälytyskellot, vaikka samassa lauseessa on lausuttu sana kauppias ja filosofi. Nyt filosofioilla on hinta ja paras hinta-laatu-suhde voittakoon.  "Perhana, jollainhan tässä on elettävä".  Mainoslauseita laatimaan!

 

Taidan alkaa valmistaa koulutusta, jossa kerrataan, mitä tarkoittaa uteliaisuus ja valppaus. Se alkaa määrittelemällä sana: "Miksi?" Ihan tulevaisuuden varalta.

MAURIN UUTISKIRJE  (Kaupallisen pedagogin tiedotuskanava)

Katselukerrat: 55

Kommentti

Sinun tulee olla Pelipeda:n jäsen ennen kuin voit kommentoida!

Liity verkostoon Pelipeda

Make believe and design worlds. Model the authentic world and mix the fact in fiction.

Join to groups!

Pyydä luomaan yhteisöllesi ryhmä. Suunnitelkaa tai käsitelkää yhteisönne kesken pelioppimisen tavoitteita ja käytännön toteutuksia

 

Ask to create a group for your community. Discuss, plan and share results.

Tapahtumat

Merkki

Lataa...

© 2017   Created by Mauri Laakso.   Toiminnon tarjoaa

Merkit  |  Ilmoita ongelmasta  |  Palveluehdot