Yksi valmentaja, yksi pelaaja, yksi peli voi muuttaa maailman.

Urheilun ja kasvattamisen trendit usein kulkevat rinnakkain. Niiden soisi kohtaavan useammin. Kun jaoin Westerlundia koskevan uutisen MM-kisojen aikaan, kovinkaan moni ei kiinnittänyt siihen mitään huomiota.  Tosin otsikko oli harhaanjohtava. ”Erkka Westerlund teki taas kaiken väärin” Tällä viitattiin siihen, että hän hylkäsi ns pelitavan ja keskittyi yksilöiden nostamiseen.

 

Westerlund on heittänyt romukoppaan tähänastisen suomalaisen jääkiekkovalmennuksen nyrkin, yhteisöllisen pelitavan. Tai oikeastaan siirtänyt valmentamisen kärjen yksilön valmentamisen siihen, että urheilija uskaltaa ja rohkaistuu tekemään parhaansa. Pelitavan löytyminen on luonnollisena seurauksena pukukopin ilmapiirin paranemisesta. Westerlund korostaa ilmapiiriä, jossa joukkue löytää tekemisen ilon ja yhteisen tavoitteen.

 

Miten se sitten tapahtuu käytännössä? Voin vain arvailla. Haluaisin päästä kärpäsenä katossa seurailemaan, mitä pukukopissa tapahtuu. Open silmällä voin vain arvailla, mitä tuo sama tarkoittaisi koulun kontekstissa. Samalla peilaan omia ajatuksiani siihen, mitä luulen Westerlundin ajattelevan.

 

 

 

 

1. Anna yhteisölle positiivinen maine puolustettavaksi

 

Maajoukkueeseen valinta jo sellaisenaan on kunnia, joka antaa pelaajalle itselleen positiivisen käsityksen itsestään. Huonosti toimiva joukkue kuitenkin voi murentaa tuon käsityksen hetkessä. Hyvässä ilmapiirissä käsitys itsestä kertaantuu. Se on voittavan joukkueen status.  Huono ilmapiiri nostaa esiin voimakkaimmat tai sellaiset joita vallitsevat olosuhteet nostavat esiin.

 

Opettaja on kuningas, jos näkee omassa luokassaan sotapäälliköt, joille on annettu kuningaskunta puolustettavaksi. Huono itsetunto tuhoaa sisällä ja puutarhassa.

 

Uskon Westerlundin näkevän valmentajana joukkueessaan mahdollisuuksia enemmän kuin uhkia. Tavoitteen näkeminen antaa enemmän energiaa, kuin uhkien välttäminen. Pelaajat ovat itse sekä mahdollisuuksia , että mahdollistajia. Niistä on helppo kiittää jo etukäteen. Kiitollisuus on positiivista psykologiaa ja toimii  paremmin, kuin viimeisin lääketieteellinen doping-ase.  Pelaajat puhuvat tästä hetkestä, seuraavasta vaihdosta ja tekemisen merkityksestä.

 

2. Luo tahtotila

 

Opettajan tai valmentajan on löydettävä keino, jolla yhteisö alkaa monistaa positiivista asennetta. Jääkiekkoilijat syttyvät pelaamisesta, onnistumista ja voittamisesta. Voittaminen toteutuu vastustajaa paremmasta taktiikasta, tahdosta, yksilöiden ja pelitavan paremmuudesta. Onnistumista ei tapahdu ilman uskaltamista ja yrittämisen vapautta. Jokaisen tekijän on tehtävä niitä asioita, joissa on hyvä, pelkäämättä yllättäviä käänteitä, jossa joutuu ylittämään mukavuusalueensa  ja uskottava itseensä.  Onnistumisien sarja syntyy siitä, että yksilö voi luottaa yhteisöön ja sen jäseniin, että he kantavat oman vastuunsa. Vastuun ottaminen on toisinaan riskinottamista, mutta ennen kaikkea se on rohkeutta pitää yhdessä sovittu. MM-kisoissa useimmiten haastatteluissa pelaajien kuuli peräänkuuluttavan liikettä. Väsyneenä liikkeen ylläpitäminen vaatii tahtoa ja asennetta. Luokan henki, spirit, ilmapiiri, miten sitä sitten kutsutaankaan, syntyy aina nuorten itsensä näköiseksi. Se voi olla jollekin turvapaikka, toiselle jotain muuta.

 

Onnistuminen on aina henkilökohtaista ja jokaisen on tunnettava, että on kantanut omalta osaltaan vastuun voitosta. Silloin on oltava voittavan jengin valtuutettu jäsen. Valtuutus voidaan todella saada vain omana itsenä. Opettajan tehtävä on ohjata toisaalta nuorta tunnistamaan oma tunnetilansa ja tunnistamaan naapurin tapa toimia ja olla. Ennen kaikkea opettajan on ohjattava ryhmänsä jäsenet näkemään hyvä toisessa. Vertaisarvioinnin ohjaaminen on mainio väline tuohon.

 

3. Leikillisyys on vapautta

 

Kun istuin pari viikkoa sitten Tony Mannisen pelillisen oppimisen luennolla, mieleeni jäi tietenkin juuri ne asiat, joilla oli kosketuspintaa omaan ajatteluuni. Pelillisyys ja leikillisyys ovat ennen kaikkea asenteeseen liittyviä asioita.  

 

Miten tärkeänä pidämme onnistumista? Miten suhtaudumme epäonnistumiseen? Miten se määrittelee meitä? Mikä on huumorin osuus olemisessa ja tekemisessä? Intohimo on jo itsestään selvä oletus sitoutumisessa, mutta miten onnistumme vaikkapa näkemään joukkueen yksilön epäonnistumisen osana mennyttä tai osana matkaa, osana kaikkea. Miten tyhmä jäähy onnistutaan jättämään välittömästi taakse ja panostamaan alivoimapeliin, joka on jäähyn välitön seuraus. Jatkossa jäähyjä on toki vältettävä, mutta se ei saa hidastaa tilanteisiin menemistä. Leikillisyys on asenne, jolle  on ominaista hetkessä eläminen, positiivinen vire ja ilo. Kaikki ympärillä oleva ja sen osa, sekä tapahtumat ovat osa tätä kaikkea, jossa yhdessä pyrimme kohti parempaa.

 

Itse näen opettajan toiminnassa arvokkaimpana osatekijänä huumorin, joka kohdistuu sekä opettajaan tai oppilaaseen itseen, että tekemiseen. Samalla siihen on liityttävä valppaus odotusten, kunkin hetken resurssien ja mahdollisuuksien tasapainon aistimisesta ja huomioon ottamisessa. Parhaimmillaan yhteisön työskentely on kuin satua tai leikkiä, jossa tulos syntyy kuin sivutuotteena, vaikka itse tekeminen voi olla vaativaa ja hikistä touhua. Työhön kumartuneena voidaan kokea totisiakin paikkoja, mutta heti kun yksilö nostaa selkänsä suoraksi, hän voi vetää keuhkonsa täyteen raikasta happea ja naurahtaa, että ”olipa kovat paikat, nyt  takaisin vaan taistoon”. Pelissä tunnetaan käsite taikapiiri, joka luo sen illuusion, jossa tarina toteutuu. Kun osa taikapiiristä on totta, se on todellisuudessa itseään toteuttava profetia. Jääkiekkopelikin muodostuu merkeistä, säännöistä ja yhteisistä, jaetuista mielikuvista. Mielikuvittelu on tavoitteiden asettamista.

 

4. Ole keihään kärkenä etujoukoissa, joukkueen puolesta.

 

Westerlundille on ominaista, että hän puolustaa joukkuettaan kuin leijonaemo. Jos joku haukkuu, niin hän itse, mutta ei koskaan julkisesti. Jos seuraa Westerlundin sanomisia, hän asettelee sanansa tarkasti ja jokainen julkisuuteen sanottu sana on aina myös kestävä asia joukkueen korvissa.

 

Opettaja ei voi koskaan olla löysä sanan käytössään. Se ei ole kuitenkaan mahdollista ilman  oikeaa asennetta oppilaitaan kohtaan. Opettajan on nähtävä oppilaansa kuin Viiskulman pyörivät mainostaulut Helsingin Punavuoressa. Kaikki mainospuolet eivät ehkä säväytä, mutta joku tuote on aina kiinnostava. Opettajan on käännettävä oppilaassa itseään kohti oppilaan hyvät ominaisuudet ja pidettävä niistä.  Kaikki asiat tulevat jokaisella meillä ihosta läpi. Siihen kai se valheen paljastuskonekin perustuu. Emme voi hallita autonomista hermostoamme. Oppilas lukee usein opettajaa kuin avointa kirjaa. Westerlundin joukkueessa on vain suosittuja pelaajia, joista valmentaja pitää. Sellaisista on helppo lausua positiivisia totuuksia.

 

5. Sana tulee lihaksi toiminnassa.

 

Puhumme koko ajan myös rivien välistä, kehollamme ja teoillamme. Jos joukkue lukee valmentajasta, että hän luottaa pelaajiinsa, jokainen voi uskoa siihen itsekin. Jos opettaja näkee ja nostaa luokkakaveristamme hyvää esiin, voimme uskoa sen arvoon myös kaverina. Valmentaja ja opettaja nostavat tai laskevat joukkueensa pienillä sanoilla. Kun odotuksia määrittelevä konjuktio on kun-sana, se todella tapahtuu.  Mutta-sana tekee positiivisen palautteen tyhjäksi.

 

Kun Westerlund käsitteli hävityn Venäjä-pelin jälkeen syitä, hän totesi joukkueen pelanneen loistavasti, vaikka hävisi tällä kertaa vahvemmalle joukkueelle. Tuomaripeli todettiin, mutta asian repiminen jäi toisille. Joukkueen johtajan on nähtävä kokonaiskuva. Pelaajien tehtävä on tehdä parhaansa laatikossa ja valmentajan on nähtävä jo seuraavat pelit ja turnaukset ja samalla oltava esikuva ja malli myös tuleville pelaajille.

 

Westerlundin uudessa filosofiassa on kiteytettynä monia arvokkaita asioita, jotka auttavat meitä kasvatuksen ammattilaisia ymmärtämään myös meidän omaa ammattitaitoamme ja niitä mahdollisuuksia, joita opettajilla on todella muuttaa tulevaisuutta. Kun opettaja hyväksyy asiat, joita ei voi muuttaa ja keskittyy muuttamaan asioita, joita todella pystyy, keskittyvät oppijatkin tekemään, eikä murehtimaan. Elämän hallinnan opettaminen on tekemistä, toimimista ja mallina olemista. Se syntyy tekemisessä, ei teesien pänttäämisellä.

 

6. Tekemällä toiselle alkaa oma kehitys.

 

Minulta kysyttiin erään hankkeen suunnitteluvaiheessa, miten uraohjauksen projektissa voitaisiin voimauttaa kahdeksasluokkalaisia löytämään oma paikka tässä elämässä.

 

Tuossa hetkessä neuvoni ei ehkä ollut se mitä minulta odotettiin.

 

Väitetään, että elämme yhteisöllistä ja yhdessä tekemisen aikakautta. Ehkä niin, mutta me aikuiset annamme edelleen mallin jostain toisenlaisesta tavasta toimia.  Voitamme ja häviämme edelleen yksin.

 

Minusta nuoret auttavat itseään parhaiten auttamalla vertaisiaan.

 

Tuossa hankkeessa ehdotin, että kyseinen kohteena oleva oppilasryhmä etsisi vertaisryhmän, jota auttaisi yhteistyötä tekemällä.  Yhteinen projekti vaatisi sitoutumista ja onnistuessaan toimisi samalla tavalla kuin jääkiekkojoukkueen onnistuminen luo yksilöiden voimaantumisprosessin. Näin he samalla auttaisivat itseään konkreettisen projektin onnistumisen kautta ja välittömän palautteen voimaannuttamina.

 

 

”Yksi opettaja, tai yksi oppilas,  ja  yksi kynä, voivat muuttaa tulevaisuuden.” -Malala Yousafza-

 

 

 

 

 

Katselukerrat: 148

Kommentti

Sinun tulee olla Pelipeda:n jäsen ennen kuin voit kommentoida!

Liity verkostoon Pelipeda

Make believe and design worlds. Model the authentic world and mix the fact in fiction.

Join to groups!

Pyydä luomaan yhteisöllesi ryhmä. Suunnitelkaa tai käsitelkää yhteisönne kesken pelioppimisen tavoitteita ja käytännön toteutuksia

 

Ask to create a group for your community. Discuss, plan and share results.

Tapahtumat

Merkki

Lataa...

© 2017   Created by Mauri Laakso.   Toiminnon tarjoaa

Merkit  |  Ilmoita ongelmasta  |  Palveluehdot